Tuesday, January 6, 2009

China

Hujung tahun lepas saya telah ke China untuk pergi bercuti. Pada mulanya bermacam-macam imej tentang China yang dibayangkan. Pada keseluruhannya imej yang berada dalam fikiran adalah sebuah Negara yang kekampungan seperti yang selalu dilihat dalam drama-drama Cina yang kita tonton di televisyen.

Namun setelah tiba di sana dan melihat Bandar seperti Shenzen dan Zhuhai, persepsi saya mengenai China berubah sama sekali. China adalah sebuah negara yang pesat membangun. Pesat disini bermaksud sangat-sangat cepat. Shenzen yang dahulunya hanya sebuah perkampungan nelayan, dengan hanya memakan masa 20 tahun mampu membangun dan menjadi sebuah bandar yang paling pesat membangun didunia. Apabila berada sendiri disebuah bandar yang dikatakan paling pesat membangun itu, barulah saya mengerti erti sebenar “pesat” yang dimaksudkan.

Keadaan dibandar penuh dengan manusia yang muda-muda belaka. Jarang saya nampak penduduk yang agak berusia. Kesemua pemuda-pemudi ini datang ke Bandar tersebut semata-mata untuk mencari rezeki dan wang. Pergerakan dan tingkahlaku mereka seakan-akan sentiasa mengejar masa. Jarang ada yang bergerak tanpa arah tujuan. Mereka bergerak dengan pantas dan sentiasa mencari peluang untuk mendapatkan wang dengan apa cara sekalipun.

Dari ribuan penduduk yang saya temui dan lihat di Bandar tersebut, hanya segelintir sahaja yang berbadan gemuk atau gempal. Bilangan mereka dapat dikira dengan jari yang selebihnya semuanya kurus-kurus belaka tidak kira lelaki atau perempuan. Bagi mereka, mereka mengkelaskan orang-orang yang berbadan gempal ini orang-orang yang berada dan hidup mewah.

Peristiwa yang menarik minat saya adalah ketika malam tahun baru, saya bertanya kepada seorang pekerja kedai, dimana mereka menyambut tahun baru/cuti? Pekerja tersebut tersenyum dan jawab dalam bahasa inggerris, “Kami tak ada cuti, dalam satu tahun kami hanya cuti satu hari iaitu pada tahun baru cina.” Penjelasan yang mencerminkan perbezaan yang ketara dengan Negara kita Malaysia. Samada kita harus bersyukur dengan cuti yang banyak atau tidak, itu bergantung kepada pendapat masing-masing. Tapi bagi saya, jika cuti yang kita ada adalah 30% dari 369 hari iaitu setahun, dalam masa sepuluh tahun jika dibandingkan dengan China, kita akan ketinggalan selama 3 tahun. Kalau 20 tahun? Sudah tentu 6 tahun telah dibazirkan.
Fikir-fikirkanlah wahai bangsaku.

No comments:

Post a Comment