Thursday, February 26, 2009

Nak kerja Dubai?

Dubai was once known as the most aggresive and fast developed country in this world; whereby you can see construction of towers and other huge massive development almost all over the places, something that you can't imagine unless you see it with your own eyes. Infact, no other country in this world yang membangun terlalu cepat seperti Dubai.

Huge and massive development in DubaiApabila World Economy Crisis melanda, Dubai juga tak terlepas daripada menjadi mangsa. Kini hampir 98% project di sini has been freezed. Hampir 40% warganya kehilangan pekerjaan. Ini termasuklah expatriate dari Malaysia. This morning aku sempat singgah ke Ministry Of Labour after one of my Arab friend called. Actually he wanted me to come setelah terserempak dengan malaysian kat situ. There were about 40++ group of them yang nak buat report and complaint after they were sacked by the company tanpa mendapat sebarang compensation etc. I was shocked that all of them merupakan mangsa penipuan company yang mengambil diorang ni. Semasa menandatangani surat perjanjian dulu, berbagai-bagai janji manis telah diberi oleh this company such as gaji besar, allowance besar, tanggungan rumah sewa yang selesa, tanggungan kereta sewa etc.

Malaysian yang aku temui - mangsa penipuan CompanyAnd now, what happen is that.. they end up tinggal dalam bilik yang sempit (average 10 - 20 people in one small room) also bercampur lelaki and perempuan, gaji yang hanya cukup-cukup untuk makan, minum, and transportation to work, allowance yang dipotong dengan alasan due to economy crunch, etc. Memang kesian betul tengok diorang ni. Dilayan macam pekerja buruh kasar. Lagi elok balik Malaysia rather than kena tipu kat negara asing.

Keadaan di labourcamp Dubai. Sanggupkah anda?So kepada sesiapa kat Malaysia sana yang either ternampak any vacant or berminat untuk bekerja kat Dubai ni, pastikan beberapa perkara ni di selidik betul-betul sebelum mengambil sebarang keputusan..1. Company background - Selidik dahulu latarbelakang company ni. Buat sikit homework. Basically, keadaan di Dubai sekarang ni memang tenat dan kebanyakkan company dah tak boleh nak survive sini, unless they have other projects outside Dubai.2. Salary - For a Professional worker, contohnya Arkitek yang mempunyai pengalaman more than 10 years.. you'll be getting ATLEAST MINIMUM AED20,000.00 - AED25,000.00 (RM21,000.00 - RM26,000.00) permonth. Pastikan gaji basic ni tertulis pada UAE Contract Certificate.

Menilai gaji sendiri amat penting apabila bekerja di sini3. Allowance - Pastikan sebarang surat perjanjian hanya akan di sign di UAE, and the company's Letterhead in UAE dan bukannya di Malaysia. Ini untuk mengelakkan sebarang penipuan from the company that you're going to work with. Also, if anything happen.. hanya proper documents yang sah di UAE sahaja yang boleh dijadikan bukti untuk menuntut sebarang hak anda.4. Accomodation and Transportation - Sewa rumah kat sini amat mahal. Infact, Dubai is ranked in top 5 for the most expensive property in the world. Paling murah pun, for 1 apartment with 1 bedroom dalam ranging AED70,000.00 - AED90,000.00 per anum. Same goes to sewa kereta. So, you need to calculate betul-betul benda ni. Cost of living here are also very high. Jangan sangka bila company bagi gaji around AED10,000.00 sebulan, anda dah melompat riang. There are so many things you need to think about before making any decisions. 10k memang mewah kalau kat Malaysia. But here in Dubai, 10k is nothing. So be careful.

Sewa rumah amat tinggi. Rancanglah dengan berhati-hati.Anyway, kalau ikutkan,.. memang banyak lagi yang perlu kita selidik la. Points yang aku bagi kat atas tu, merupakan points penting and wajib diketahui. Or if you want to be on a safer side, I don't encourage you untuk menerima sebarang vacancies from Dubai at this time. Believe me, things are not going to get better here dalam masa terdekat ni. Almost 40% of the population will leave the country this April. Even my company ni pun dah decided to move its operation to Abu Dhabi soon. Just wait until economy betul-betul pulih nanti. Apa-apa pun, memang aku cukup kesian bila tengok bangsa ku sendiri teraniaya semata-mata janji manis company yang tak berhati perut ni. So just be careful. Make sure you're secured enough.


Di petik dari http://audiosworld.blogspot.com/


Kata White Rabbit:

Hujan Emas di negeri orang lah ni. Apabila ekonomi merundum beginilah kisahnya, banyak yang akan kehilangan pekerjaan. Walaupun kerja sampai nak terbalik sekalipun, masih jugak diberhentikan disebabkan dipengaruhi ekonomi dunia.


Kesian jugak saya tengok warga kita yang bersusah payah berhijrah ke negara asing semata-mata untuk mencari nafkah yang lebih namun kemudiannya kecewa dan dilayan seperti buruh kasar. Jika kita lihat gambar yang dipostkan oleh audio di dalam blognya, keadaan mereka umpama ikan sardin. Kebanyakkan mereka bukannya tidak mempunyai pelajaran bahkan ada diantara mereka adalah golongan profesional. Kesian.


Saya pun pernah jugak terfikir alangkah baiknya kalau dapat bekerja di Dubai kerana gajinya lumayan. Seringkali saya bertanyakan teman saya audio mengenai peluang-peluang yang ada disana. Namun semalam ketika saya membeli pisang goreng yang dijual ditepi jalan, saya terfikir sejenak. Dari dulu sampai sekarang, gerai pisang goreng tu masih jugak disitu. Macam-macam dah berlaku, pergolakkan politik, pertukaran pemerintahan, undang-undang baru digubal dan kemelesetan ekonomi pun sedang dirasai. Tapi gerai tu masih jugak disitu, malahan semakin bertambah pulak pekerjanya dan ramai yang dah tahu akan gerai tersebut. Pembeli datang dari penempatan sekeliling dan ada jugak yang datang dari jauh semata-mata untuk membeli goreng pisang.


Apabila ditanya, "Banyak ke kakak jual goreng pisang ni sehari?"
Kakak tu jawab, "Tak lah banyak cukup-cukup makan je."
Kemudian saya pun menyibuk dan tanya lagi, "Satu hari berapa boleh dapat?"
Kakak tu jawab, "Kira-kira purata dalam RM100 je, kalau masa hujung-hujung bulan ada lebih sikit sebab orang baru dapat gaji kan."
Saya terkejut jugak, "Isshhh.. Banyak jugak tu kak."

Terus dalam kepala otak saya mengira pendapatan kakak tersebut sebulan.
RM100 x 30= RM3000 tolak modal dan gaji pekerja mungkin boleh dapat dalam RM2000 sebulan.

Seorang penggoreng pisang boleh janakan pendapatan sebanyak itu untuk sebulan mengapa masih ada yang menganggur? Selalu je kita laung-laungkan Malaysia boleh, tapi kenapa tak boleh? Memang ramai yang hendakkan security dengan mencari pekerjaan tetap. Tapi sementara menunggu peluang tiba, apa salahnya usahakan apa yang ada. Kalau pandai buat komputer, buatlah servis komputer, yang pandai design, buatlah design, tak mungkin graduan-graduan tak tahu satu habuk pun. Kalau yang pandai goreng telur, juallah telur goreng. Sedangkan telur rebus lagi orang beli.

Beberapa minggu lepas saya dengar mak saya bercerita anak kawan dia dua orang pompuan, kedua-duanya graduan bidang kejuruteraan. Tapi sekarang menganggur, duduk menangis dekat rumah tak ada kerja. Bila saya cakap menangis ni, memang dia orang betul-betul menangis. Lucu betul. Institusi pengajian kita ajar dari A-Z, dari -infiniti sampai +infiniti, tapi lupa nak ajar budak-budak ni macam mana nak cari duit.

Walaubagaimanapun pasal nak cari pekerjaan di negara asing, baik dengar nasihat bro audio kita. Periksa betul-betul keadaan negara tu dari atas sampai bawah. Kekadang disebabkan inflasi duit yang ribu-ribu pun tak boleh nak beli apa.

2 comments:

  1. ooo tedah..sian juak nanggar idup daknya kedak ya gilak..arap dak lain lebih berhati-hati bila bekerja di obersi..

    ReplyDelete
  2. hati-hati daripada menjadi mangsa penipuan...

    aih..interest nak bisnes pisang gorengkah? hehe

    ReplyDelete